KÖPGUIDE FÖR FLÄKTAR
KÖPGUIDE FÖR FLÄKTAR

Hitta rätt med köpguiden för fläktar

Det finns en rad saker att ta hänsyn till vid valet av fläkt. Ventilationssystem, utrymme, utseende, ljudvolym och effektivitet är alla viktiga komponenter. Med dessa i åtanke hjälper vi till att hitta rätt fläkt utifrån alla typer av behov.

Traditionell: vanlig fläktmodell som monteras i/under ett väggskåp eller direkt i väggen. Vägghängd designkåpa: modernare fläkt som monteras direkt på väggen över spisen eller hällen, och finns som vertikala, t-formade, sluttande, för att passa olika smaker. Utdragbar och inbyggd: utdragbar eller inbyggd fläkt gömmer tekniken, så att inredningen får tala för sig själv, och som ger mer utrymme till förvaring.

Luftcirkulation

Om köket har en extern ventil så för utsugskåpan till fläkten ut oset genom ventilen, ut i friska luften. Luftkanalens längd, böjar, krökning, och material påverkar luftflöde och bullernivå. Om köket inte har en extern ventil så gör det inget, då cirkulationsspisfläktar avlägsnar partiklar och odörer genom filter innan luften förs tillbaka.

För att räkna ut vilken funktion och vilket avstånd som krävs mellan häll och kåpa, gäller en enkel formel. För lägsta/högsta utsugshastighet: 1. Mät upp kökets längd, bredd, höjd. 2. Multiplicera längd×bredd×höjd=volym. 3. Multiplicera volymen×6=lägsta utsugshastighet (6 luftombyten/timme för t.ex. sjudning). 4. Multiplicera volymen×12=högsta utsugshastighet (12 luftombyten/timme för stekning/fritering).

Ljudnivå

Våra köksfläktar har en ljudnivå på 46–69 dB. Som en jämförelse motsvarar 40 dB ungefär en viskning, medan normal samtalston håller en nivå på 60–70 dB. För spisfläktar med utsug påverkar även luftkanalen ljudnivån. Minimera antalet tvärsektioner och böjar, och välj ljuddämpande material.

Filter och rengöring

Alla köksfläktar är utrustade med fettfilter som fångar upp fettpartiklar. Både engångsfilter och återanvändningsbara filter ska bytas ut eller rengöras regelbundet. Vissa fläktar har en indikator som visar när det är dags. Även bullernivån är en god indikator: när fläkten låter mer än vanligt är det oftast dags att vidta åtgärder. Ett permanent fettfilter av metall kan blötläggas och rengöras för hand eller i diskmaskin (60–70°C).

HOB2HOOD

Några av våra fläktar har en Hob2Hood-funktion som kopplar ihop häll och fläkt och styr dess hastighet efter matlagningens intensitet.

Se vårt utbud av köksfläktar

SE VÅRA KÖKSFLÄKTAR