KÖPGUIDE FÖR UGNAR

Hitta rätt med köpguiden för ugnar

Allt från touchkontroller till svala ugnsluckor – vårt stora utbud av ugnar sträcker sig från enkla och praktiska modeller till de mest avancerade modellerna med en rad tekniska finesser. Vi har svaren på de viktigaste frågorna inför valet av ugn.

Vilken typ av kock?

För den som inte lagar mat så ofta, eller håller sig till enklare rätter är en traditionell ugn med över- och undervärme fullt tillräcklig. Lagar man mat oftare och mer avancerat finns en varmluftsugn med grill- och upptiningsfunktioner. Tar man det ytterligare ett steg till kombiångugn – med ånga och varmluft i ett – får man ut ännu mer av ugnen.

Ångugnsfunktionen gör att maten blir extra saftig och smakrik. Den riktigt ambitiösa och entusiastiska kocken kan ha stor glädje av att laga mat med SousVide, ugnteknologins absoluta toppnivå. I en ugn med SousVide-funktion tillagas maten vid mycket låg temperatur i en vakuumförpackning som optimerar såväl smak som konsistens och hållbarhet.

Hur lagas maten?

Den som följer recept och föredrar en bekvämare matlagning väljer med fördel en ugn med förinställda program. Vi har en variation av enkla och automatiska funktioner – vissa ugnar kan till och med spara favoritinställningar. För den som vill ha full kontroll själv räcker en traditionell ugn mer än väl.

Vad gör en bra ugn ännu bättre?

En riktigt bra ugn håller längre och är mer effektiv. För att avgöra effektiviteten tittar man på ugnens energimärkning, som inkluderar energikällan, ugnens volym, energianvändningen per omgång i kWh och en övergripande energiklass på en skala från A+++ till D. Bra belysning och mjukstängande ugnslucka är andra funktioner som höjer matlagningsupplevelsen.

Enkel rengöring

Alla våra ugnar är lätta att göra rent, men för den som vill att rengöringen ska vara enkel finns flera funktioner: pyrolytiska ugnar har ett självrengöringsprogram som med hög temperatur omvandlar rester och fett till en aska som enkelt torkas bort med trasa. Katalytiska ugnar har en katalytisk emalj som aktiveras när värmen överstiger 220 °C, vilket gör att fettresterna oxideras och lämnar ytan ren.

Hur mycket plats?

Placering och tillgängligt utrymme är faktorer i valet av ugn, kanske vill du ha en touch-skärm i ögonhöjd? Standardbredden på ugn är 60 cm, medan det finns olika höjder beroende på tillgängligt utrymme: ett utrymme som är 45 cm högt passar för en kompakt ugn i ett mindre kök eller i kombination med andra kompakta enheter.

Standardhöjden är även den 60 cm, och för de flesta ugnar passar detta utrymme. 72-80 cm är tillräckligt för en kombination av ugn och värmelåda eller vakuumförpackare för SousVide-teknologi.

Barn eller husdjur?

Med barn eller husdjur i hemmet är säkerheten extra viktig. Säkerhetsspärr för ugnsluckan, kylfläkt, ugnsglas i flera lager som förhindrar att ytan blir farligt het och automatisk avstängning ökar säkerheten i köket. Dessutom finns ugnar med Anti-Fingerprint-behandling som underlättar rengöringen.

Se vårt utbud av ugnar

SE VÅRA UGNAR